perjantai 27. heinäkuuta 2012

Jamien porkkanakakku

Mieheni kaikkien aikojen lempileivonnainen on porkkanakakku, joka pitää ehdottomasti tehdä äidin hyväksi havaitulla ohjeella. Kohtaloani uhmaten uskaltaudun välillä kokeilemaan muitakin porkkanakkureseptejä, mutta vielä ei ole löytynyt äidin reseptiä voittanutta (ainakaan miehen mielestä). Tällä ohjeella tehty kakku sai hyväksynnän ja "ihan hyvää" -maininnan (omasta mielestäni tämä oli tosi hyvää), mutta ei onnistunut syrjäyttämään sitä aitoa ja alkuperäistä.

Tämä kakku on Nooras söta o saltiga -bloggaajan versio Jamie Oliverin porkkanakakusta. Kakku on ihanan maukas ja kostea. Pähkinät jakavat mielipiteen: mies jättäisi pois, omasta mielestäni ne toivat pehmeään kakkuun kivoja sattumia. Kakku toimii varmasti loistavasti ilman niitäkin, silloin tosin jauhojen määrää kannattaa hieman lisätä.

Tällä reseptillä tulee matalan uunivuoan tai tavallisen pyöreän kakkuvuoan vetoinen taikina, mutta isommalle porukalle leipoessa taikinan voi kaksinkertaistaa ja paistaa uunipellillisen porkkanaleivoksia.

Jamien porkkanakakku


150 g voita
1 ¼ dl fariinisokeria
¾ dl sokeria
3 keltuaista
1 rkl appelsiininkuoriraastetta
3 rkl appelsiinimehua
1 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
3 dl porkkanaraastetta
3/4-1 dl manteleita rouhittuna
3/4 dl saksanpähkinöitä rouhittuna
2 tl kanelia
¼ tl inkivääriä
ripaus muskottipähkinää
ripaus jauhettua neilikkaa
ripaus suolaa
3 valkuaista

1. Vaahdota pehmeä voi ja sokerit.
2. Erottele kananmunista keltuaiset ja valkuaiset. Lisää keltuaiset yksitellen vatkaten voi-sokerivaahtoon ja säästä valkuaiset myöhempää vaahdotusta varten.
3. Lisää taikinaan raastettu appelsiininkuori ja puristettu appelsiinimehu.
4. Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja lisää taikinaan.
5. Sekoita viimeiseksi joukkoon porkkanaraaste, karkeaksi rouhitut mantelit ja saksanpähkinät sekä mausteet.
6. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi omassa kulhossaan ja kääntele valkuaisvaahto varovasti taikinaan. 7. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun matalaan uunivuokaan tai tavalliseen pyöreään kakkuvuokaan ja paista 180 asteessa 40–50 minuuttia. Anna jäähtyä.

Kuorrutus:
150 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
1-2 tl sitruunamehua
-   -   -   -   -   -   -
pähkinöitä koristeluun

Vatkaa kuorrutteen ainekset yhteen. Tomusokerin ja sitruunamehun määrää voit säädellä oman makusi mukaan. Levitä kuorrute jäähtyneelle kakulle ja koristele pinta erilaisin pähkinöin ja mantelein.

VinkkejäKuorrutteesta tulee hiukan sitruunainen, joten jos ei välitä sitruunasta, voi nesteenä käyttää jotain muuta. 
Maustamattoman tuorejuuston tilalla voi myös kokeilla esim. vaniljatuorejuustoa.

Resepti täältä. Alkuperäinen Jamien resepti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti