sunnuntai 3. tammikuuta 2016

Lavash-leipä

Kuva: Kodin Kuvalehti /Arto Vuohelainen
Lavash on ohut ja pehmeä, perinteisesti tandooriuunissa paistettava leipä, johon ei käytetä hiivaa. Sikäli tämä resepti ei taida täyttää lavashin tunnusmerkkejä, mutta ihan hyvää, pehmeää leipää tällä tulee silti. Lavash-leipä on suosittua Armeniassa, Turkissa ja Irakissa. Leivät tarjoillaan erilaisten dippien ja tahnojen kanssa tai käytetään tortillojen tai pitaleipien tavoin.

Lavash-leivät
10 isoa tai 15 keskikokoista leipää

5 dl vettä
25 g hiivaa tai 1 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
2 tl sokeria
10 dl vehnäjauhoja
1 dl rypsiöljyä

Pinnalle
1 kananmuna
seesaminsiemeniä

1. a) Tuorehiiva: Liuta tuorehiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja sokeri ja alusta sitten jauhot vähän kerrallaan. Lisää lopuksi öljy.
TAI
b) Kuivahiiva: Sekoita kuivahiiva, suola ja sokeri noin seitsemään desiin jauhoja. Lisää sitten lämmin vesi. Alusta loput jauhot taikinaan ja lisää lopuksi öljy.

Taikina saa jäädä hyvin pehmeäksi. Alusta taikinaa viitisen minuuttia. Kohota liinan alla reilu tunti.

2. Kumoa taikina leivinpöydälle ja alusta ilmakuplat hyvin pois taikinasta. Pyörittele taikina pötköksi ja jaa se noin kymmeneen palaan. Kauli taikinapalat jauhotetulla pöydällä mahdollisimman ohuiksi leipäsiksi.

3. Pistele leipien pintaan muutama reikä haarukalla, voitele kananmunalla ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Paista leipiä 200 asteessa uunin keskitasolla noin 10 minuuttia. Jäähdytä leivät liinan alla ja tarjoa lämpiminä.

Resepti: Kodin Kuvalehti

Falafelit

Falafel on Lähi-idästä kotoisin oleva härkäpavuista tai kikherneistä valmistettu friteerattu pyörykkä. Tässä reseptissä falafelit kuitenkin valmistetaan helpommin ja terveellisemmin uunissa. Falafelit voi tarjota esim. pitaleivän täytteenä tai vaikkapa riisin, salaatin, couscousin, tabboulehin tai ranskalaisten kera. Nämä falafelit eivät ole mitään kuivia  pyöryköitä, vaan hyvin maukkaita, meheviä ja sopivan mausteisia. 

Falafelit
15-20 kpl
20 min + 30 min uunissa

1 prk (n. 250g) kikherneitä
1 rkl jauhettua juustokuminaa
1 tl jauhettua korianteria
1 tl paprikajauhetta
ripaus chilijauhetta
1/2-1 tl suolaa
1/2 sipulia hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
4 oksaa lehtipersiljaa hienonnettuna
2 rkl vehnäjauhoja
3,5 rkl oliiviöljyä

Murskaa valutetut ja huuhdellut kikherneet haarukalla. 

Kuullota sipuli ja valkosipuli pannulla, mikäli haluat niiden rakenteesta pehmeämmän. Voit myös keittää valkosipulinkynttä kiehuvassa vedessä noin viisi minuuttia, jotta sen maku pehmenee. 

Lisää kaikki ainekset öljyä lukuunottamatta murskattujen kikherneiden joukkoon ja sekoita. Lisää lopuksi oliiviöljy ja sekoita haarukalla siten, että massasta tulee helposti muotoiltavaa. Muotoile massasta palloja tai pihvejä käyttötarkoituksen mukaan.

Asettele falafelit leivinpaperin päälle uunipellille ja sivele niiden pintaan hieman öljyä. Paista 200 asteessa 30 minuuttia. Käännä pyörykät paiston puolessa välissä.

Resepti: Vege! Tuoreita makuja kotikeittiöstä. /Alex Nieminen & Riikka Sukula

perjantai 1. tammikuuta 2016

Tonnikalalasagne

Halpa, mehevä ja maistuva lasagne, jota voi muokata oman maun mukaan. Kastikeväliin voi lisätä halkaistuja kirsikkatomaatteja, juustokastiketta piristää purkillisella ranskankermaa tai smetanaa ja tonnikalakastiketta maustaa sitruunamehulla, silputuilla oliiveilla tai pinaatilla. Jos lasagnen haluaa tehdä arkena, valmistusta voi nopeuttaa valmistamalla kastikkeet edelllisenä päivänä ja vain notkistaa ne lämmittämällä ennen lasagnen kokoamista. Lasagne maistuu lämmitettynä seuraavanakin päivänä, eikä kärsi pakastamisesta.


Kuva: Kotikokki / Yenna
30 min + 1h
6-8 annosta

2 tlk (à 200g) tonnikalapaloja öljyssä
1-2 sipulia
1-2 valkosipulinkynttä
1 rkl voita tai tonnikalapurkin öljyä
2 tlk (à 400g) tomaattimurskaa
(2-3 rkl pieniä kapriksia)
1 tl oreganoa
1 tl mustapippuria
1-2 kalaliemikuutiota
1 tl sokeria
(1 dl tillisilppua)
suolaa maun mukaan
noin 250g lasagnelevyjä

Juustokastike
50 g voita tai margariinia
1 dl vehnäjauhoja
8-9 dl maitoa
3 dl emmentaljuustoa
1 tl suolaa
1/2 tl viher- tai mustapippuria
ripaus muskottipähkinää

Pinnalle
noin 2 dl emmentalraastetta

Valuta tonnikalat. Kuori ja silppua sipulit. Kuullota sipuleita pannulla. Lisää joukkoon tonnikala, tomaattimurska, kaprikset, mausteet ja silputtu tilli. Hauduta kastiketta kannen alla 10 minuuttia. Tarkista maku ja lisää halutessasi suolaa.

Sulata rasva kattilassa. Lisää jauhot ja sekoita huolellisesti. Kypsennä jauhoja pari minuuttia koko ajan sekoitellen (älä ruskista jauhoja). Kaada maito kattilaan vähän kerrassaan koko ajan huolellisesti sekoittaen. Kuumenna koko ajan hämmentäen, kunnes kastike sakenee. Lisää juustoraaste ja sekoita, kunnes se on sulanut. Mausta kastike.

Kaada voidellun, 2-3 litran vetoisen lasagnevuoan pohjalle tonnikalakastiketta ja sen päälle juustokastiketta. Lado päälle lasagnelevyjä. Tee seuraava kerros samoin. Levitä viimeisen lasagnelevykerroksen päälle vain juustokastiketta ja pinnalle juustoraastetta.

Paista lasagnea 175 asteisen uunin keskitasolla noin 40 minuuttia. Anna lasagnen vetäytyä foliolla peitettynä noin 10  minuuttia ennen tarjoamista. Tarjoa lasagnen seurana raikasta salaattia ja suolakurkkuja.

Resepti Kodin Kuvalehdestä 3/2015

Riisi-chorizo-katkarapuvuoka

Todella helppo, vaivaton ja maistuva ruoka. Sopii sekä arki-illan vaivattomaksi vatsantäyttäjäksi että sunnuntaipäivälliselle.
Kuva: Kodin Kuvalehti 7/2015

15 min + 1h uunissa

4 annosta

1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 punainen paprika
1 vihreä paprika
100-150g chorizomakkaraa
1 rkl öljyä
3 dl pitkäjyväistä riisiä
1 tlk tomaattimurskaa
4 dl kasvislientä
200g isoja pakastekatkarapuja

Lisäksi:
1/2 ruukkua lehtipersiljaa
1 sitruuna

1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kuori ja hienonna sipulit. Pese ja halkaise paprikat, poista siemenet ja leikkaa isohkoiksi paloiksi. Viipaloi chorizo. Laita kaikki ainekset öljyttyyn uunivuokaan. Paista uunissa 15 minuuttia.

2. Lisää vuokaan riisi, tomaattimurska ja kasvisliemi. Sekoita hyvin. Peitä foliolla ja jatka paistamista noin 45 minuuttia, kunnes riisi on kypsää. Sekoita pari kertaa paistamisen aikana. Kaada tarvittaessa joukkoon kasvislientä, jos riisi tuntuu kuivalta.

3. Lisää ravut pataan aivan paistamisen loppuvaiheessa ja anna niiden lämmetä pari minuuttia.

4. Koristele valmis vuoka lehtipersiljalla ja sitruunalohkoilla. Ruoan seuraksi sopivat hyvin rapea maalaisleipä ja aioli.

Resepti Kodin Kuvalehdestä 7/2015

Pätkistäytekakku

Kuva: Pirkka
Ihanan minttusuklainen, herkullinen ja mehevä täytekakku. Maistui kaikille.

yli 60 min Täytä kakku tarjoilua edeltävänä päivänä.
12-16 annosta

Pohja
3 kananmunaa
2,5 dl sokeria
50g voita sulatettuna
1 dl maitoa
3 dl vehnäjauhoja
0,5 dl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta

Pätkistäyte
2 dl vispikermaa
250g maitorahkaa
1 pss (140g) Pätkis mini bites
0,5 dl sokeria

Kostutus
1,5 dl Valio Eila Latte minttu -maitokahvijuomaa

Kuorrutus
2 dl vispikermaa
1-2 tippaa sinistä geeliväriä

  • 1. Voitele ja jauhota pieni irtopohja- tai kakkuvuoka (Ø 20 cm) ja laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.
  • 2. Valmista kakkupohja. Vaahdota kananmunat ja sokeri kuohkeaksi. Lisää keskenään sekoitetut voisula ja maito. Yhdistä jauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe keskenään. Lisää jauhoseos taikinaan. Kääntele nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Kaada taikina vuokaan.
  • 3. Paista 175 asteessa uunin alatasolla noin 50 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä. Peitä vuoka leivinpaperilla paistamisen loppuvaiheessa, jos pinta tummuu liikaa. Kumoa kakku hieman jäähtyneenä. Leikkaa pohja neljään osaan.
  • 4. Vaahdota vispikerma ja sekoita joukkoon rahka. Rouhi pätkikset hienoksi muruksi veitsellä. Sekoita suklaa ja sokeri täytteeseen.
  • 5. Nosta alin kerros tarjoiluvadille. Voit suojata tarjoilulautasen leivinpaperista leikatuilla suikaleilla. Kostuta pohja maitokahvijuomalla. Levitä päälle täytettä ja nosta toinen pohjalevy päälle. Jatka samoin ja kostuta myös päällimmäinen kerros. Siirrä kakku jääkaappiin tekeytymään mielellään seuraavaan päivään.
  • 6. Vaahdota vispikerma ja värjää se sinisellä elintarvikevärillä mintunvihreäksi. Levitä kermavaahto kakun päälle. Poista leivinpaperit ja nosta kakku tarjolle.
  • Voit valmistaa kakun myös isompaan vuokaan (Ø 24 cm). Pohjan paistoaika on silloin lyhyempi, noin 35-40 minuuttia. Kakusta tulee matalampi, joten se kannattaa halkaista kolmeen osaan.
Resepti Pirkka-lehdestä.

Mansikkatorttu


Raikas, herkullinen, nopea ja helppo torttu. Mansikoiden sijaan tortun voi tehdä myös tuoreista mustikoista.

8-10 palaa

Pohja:
100g voita
3/4 dl sokeria
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 dl kuohukermaa

Päälle:
2 dl kuohukermaa
3/4 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
150g ranskankermaa
1l mansikoita viipaloituna
koristeluun mintun lehtiä

Vaahdota voi ja sokeri. Sekoita joukkoon jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Lisää kerma viimeiseksi.

Painele taikina voideltuun piirakkavuokaan tai leivinpaperin päälle irtopohjavuokaan. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noi 20 minuuttia. Jäähdytä (ja nosta pohja tarjoiluvadille, jos käytit irtopohjavuokaa).

Vaahdota kerma ja lisää sekaan sokerit sekä ranskankerma. Jos torttu menee samantien tarjolle, kostuta pohja vaniljamaidolla. Kaada kermaseos jäähtyneen pohjan päälle. Asettele mansikat kermaseoksen päälle. Anna tortun levätä jääkaapissa mielellään pari tuntia ennen tarjoilua. Koristele mintun lehdillä.

Resepti on Kodin Kuvalehdestä 14-15/2011 (alkuperäisessä reseptissä käytettiin mustikoita).

Viikunafocaccia


"Focaccia on litteä, uunissa paistettava italialainen leipä, joka voidaan päällystää esimerkiksi erilaisilla yrteillä, oliiveilla, valkosipulilla tai kasviksilla. Tuore rosmariini on kuivattua parempaa, joten käytä aina tuoretta, jos sitä on saatavilla. Tämä focaccia on ihana yhdistelmä suolaista ja makeaa. Ohjeesta tulee reilun kokoinen uunivuoallinen (28 x 28 cm) leipää. Jos haluat uunipellillisen leipää, tee taikina kaksinkertaisena. Focaccia menettää nopeasti kuohkeutensa ja pinnan rapeuden, joten se kannattaa aina nauttia uunituoreena."

30 min + kohotus 45 min + paistoaika 30 min

Taikina:
6-7 dl vehnäjauhoja
1 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
3 dl lämmintä vettä
2 tl kylmäpuristettua oliiviöljyä

Täyte:
3 tuoretta viikunaa
1/4 dl pinjansiemeniä
1/4 dl kylmäpuristettua oliiviöljyä
tuoretta rosmariinia
karkeaa meri- tai vuorisuolaa

Sekoita suuressa kulhossa jauhot, kuivahiiva ja suola. Lisää vesi ja oliiviöljy. Lisää tarvittaessa vielä desin verran jauhoja ja vaivaa taikinaa, kunnes se alkaa irrota sormista. Taikina saa jäädä kuitenkin melko löysäksi. Kohota taikinaa lämpimässä paikassa puolisen tuntia.

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Vaivaa taikinaa hetki ja levitä se uunivuokaan (28 x 28 cm) leivinpaperin päälle. Leikkaa viikunat viipaleiksi ja paahda pinjansiemenet kuumalla, kuivalla paistinpannulla.

Voitele leivän pinta oliiviöljyllä ja lisää täytteet: viikunaviipaleet, pinjansiemenet ja rosmariini. Pirskottele vielä hieman oliiviöljyä viikunoiden päälle ja ripottele pinnalle reilusti suolaa.

Anna taikinan vielä kohota ja paista sitten uunin alatasolla noin 20-25 minuuttia. Pirskottele valmiin focaccian päälle hiukan oliiviöljyä.



Tämä focaccia oli ihan hyvää, mutta jäin kaipaamaan jotain (mehevyyttä, kosteutta, rapeutta?).

Resepti: Viiden tähden vegaani - Elina Innanen

Karpalo-cashewcouscous



Kuva: Oma napa, paras napa!

Tosi maukas couscous, joka valmistuu nopeasti. Maistuu sekä lisukkeena että pääruokana.

3 dl couscousia (tilavuus raakana)
1 tl curryjauhetta
1/4 tl suolaa
1/2 dl kuivattuja karpaloita (tai pieneksi silputtuja kuivattuja luumuja, taateleita, omenoita tai rusinoita) 
3 dl kiehuvaa vettä
1/4 dl appelsiinimehua
1-2 rkl öljyä
1 1/2 dl paahdettuja ja suolattuja cashewpähkinöitä
2 kevätsipulin vartta
(kourallinen lehtipersiljaa)
mustapippuria
appelsiinilohkoja tarjoiluun

Pääruokana tarjoiltavaan lihaversioon lisäksi:
300g broilerinfilettä paistettuna ja viipaloituna

Mittaa couscous, karpalot, curryjauhe ja suola kuumuutta kestävään kulhoon. Lisää kiehuva vesi ja appelsiinimehu. Anna seistä, kunnes neste on imeytynyt ja couscous on pehmeää. Lisää öljy ja sekoita.

Leikkaa kevätsipuli ohuiksi renkaiksi. Sekoita sipulirenkaat ja pähkinät couscousin joukkoon ja mausta mustapippurilla. Purista appelsinilohkoista mehua couscousin päälle juuri ennen tarjoilua ja koristele silputulla lehtipersiljalla. Tee halutessasi kastike couscousin kaveriksi.

Kastike (itse kehitelty):
1 prk kermaviiliä
1 tl hunajaa
1 tl curryjauhetta
1/2 tl sitruunamehua

Sekoita, anna maustua viileässä ja tarjoile couscousin kera.

Couscousin resepti: Viiden tähden vegaani - Elina Innanen

Mausteinen hummus

Kuva: Once Upon a Chef

"Hummus on klassinen Välimeren maissa syötävä kikhernetahna. Klassikkoon saa vaihtelua maustamalla hummuksen juustokuminalla, korianterilla ja chilillä. Appelsiinilla maustetun hummuksen saat vaihtamalla reseptin sitruunan appelsiinimehuun."

1 tlk (n. 250g) kikherneitä
1 sitruunan raastettu kuori
1/2 sitruunan mehu
2 rkl tahinia
1 valkosipulinkynsi
1/2 tl juustokuminaa
1/4 tl jauhettua korianteria
1/4 tl suolaa
1/2 tl chilirouhetta
1/4 dl vettä
1 dl oliiviöljyä (extra virgin)

Huuhtele ja valuta kikherneet. Laita valutetut kikherneet kulhoon ja lisää joukkoon raastettu sitruunan kuori ja sitruunamehu.

Lisää muut ainekset ja soseuta tasaiseksi sauvasekoittimella tai blenderissä. Lisää tarvittaessa öljyä, jos haluat hummuksesta löysempää.

Siirrä hummus tarjoilukulhoon ja lorauta päälle hiukan oliiviöljyä ja ripottele pinnalle chilirouhetta.

Resepti: Viiden tähden vegaani - Elina Innanen

Hummuksesta tuli ihan hyvää, mutta ei täydellistä. Hummusreseptin kehittely jatkukoon :)

Kurkku-jogurttiraita

1/2 kurkkua raastettuna
2 dl bulgarian- tai turkkilaista jogurttia
1/2 tl juustokuminaa
1/2-1 tl suolaa

Lisää kurkku ja mausteet jogurttiin ja sekoita. Lisää suolaa oman maun mukaan. Anna maustua viileässä ja tarjoile esim. lavash-tai pitaleivän, couscousin tai jauhelihakebakkojen kanssa.

Resepti: Vege! Tuoreita makuja kotikeittiöstä. -Riikka Sukula ja Alex Nieminen

Baba ghanoush

Tämä ohje kaipaa vielä vähän tuunausta, sillä tahnasta tuli vähän erikoisen makuista ja hieman kitkerää. Tahinia on tässä ohjeessa aika paljon verrattuna muihin resepteihin ja munakoiso paahdetaan korkeammassa lämpötilassa, vaikuttavatkohan nämä seikat? Tekemästäni tahnasta tuli tummaa, vaikka kuvissa baba ghanoush on aika vaaleaa. Testaus jatkuu...

1 iso munakoiso
1 valkosipulinkynsi tahnana (keitä valkosipulinkynttä kiehuvassa vedessä noin 5 minuuttia, niin sen maku pehmenee)
4 rkl tahinia
1/2 sitruunan mehu
hienonnettua lehtipersiljaa (1/2-1 ruukku)
1/2 tl suolaa
Koristeluun: esim. granaattiomenan siemeniä / oliiviöljyä ja lehtipersiljaa

Pistele haarukalla munakoisoon reikiä ja pane sellaisenaan uunipellille. Paahda munakoisoa 250 asteessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes munakoiso on täysin pehmennyt.

Siirrä munakoiso jääkaapissa jäähdytettyyn astiaan ja peitä astia kelmulla. Pidä munakoisoa kelmun alla noin kymmenen minuuttia. Halkaise munakoiso ja kaavi sisus erilliseen kulhoon ja valuta ylimääräinen neste pois.

Painele munakoison malto haarukalla muusiksi (tai soseuta sauvasekoittimella). Lisää tahini, sitruunamehu, valkosipuli, lehtipersilja ja suola. Sekoita, koristele granaattiomenan siemenillä ja laita jääkaappiin viilentymään.

Tarjoa pitaleivän kanssa. Maistui myös tabboulehin kera.

Resepti: Vege! Tuoreita makuja kotikeittiöstä. -Riikka Sukula ja Alex Nieminen