sunnuntai 3. tammikuuta 2016

Lavash-leipä

Kuva: Kodin Kuvalehti /Arto Vuohelainen
Lavash on ohut ja pehmeä, perinteisesti tandooriuunissa paistettava leipä, johon ei käytetä hiivaa. Sikäli tämä resepti ei taida täyttää lavashin tunnusmerkkejä, mutta ihan hyvää, pehmeää leipää tällä tulee silti. Lavash-leipä on suosittua Armeniassa, Turkissa ja Irakissa. Leivät tarjoillaan erilaisten dippien ja tahnojen kanssa tai käytetään tortillojen tai pitaleipien tavoin.

Lavash-leivät
10 isoa tai 15 keskikokoista leipää

5 dl vettä
25 g hiivaa tai 1 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
2 tl sokeria
10 dl vehnäjauhoja
1 dl rypsiöljyä

Pinnalle
1 kananmuna
seesaminsiemeniä

1. a) Tuorehiiva: Liuta tuorehiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja sokeri ja alusta sitten jauhot vähän kerrallaan. Lisää lopuksi öljy.
TAI
b) Kuivahiiva: Sekoita kuivahiiva, suola ja sokeri noin seitsemään desiin jauhoja. Lisää sitten lämmin vesi. Alusta loput jauhot taikinaan ja lisää lopuksi öljy.

Taikina saa jäädä hyvin pehmeäksi. Alusta taikinaa viitisen minuuttia. Kohota liinan alla reilu tunti.

2. Kumoa taikina leivinpöydälle ja alusta ilmakuplat hyvin pois taikinasta. Pyörittele taikina pötköksi ja jaa se noin kymmeneen palaan. Kauli taikinapalat jauhotetulla pöydällä mahdollisimman ohuiksi leipäsiksi.

3. Pistele leipien pintaan muutama reikä haarukalla, voitele kananmunalla ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Paista leipiä 200 asteessa uunin keskitasolla noin 10 minuuttia. Jäähdytä leivät liinan alla ja tarjoa lämpiminä.

Resepti: Kodin Kuvalehti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti