torstai 14. heinäkuuta 2016

Aamulla leivottavat sämpylät

Jos haluat aamiaispöytään uunituoreita sämpylöitä, kokeile tätä ohjetta. Taikina leivotaan valmiiksi illalla ja sämpylät paistetaan aamulla. Hidas kohotus tuo aromia taikinaan, ja hiivaakin tarvitaan vähemmän kuin normaalisti. Taikinaan sopivat niin sämpyläjauhot, hiivaleipäjauhot kuin erilaiset hiutaleet ja leseetkin. 

Aamiaissämpylät

noin 10 - 15 kpl
3 dl maitoa, piimää tai vettä
15 g hiivaa (⅓ pkt)
1 tl suolaa
1 rkl siirappia
2 rkl rypsiöljyä
6-7 dl sämpyläjauhoja
TAI
4-5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl kaurahiutaleita
1,5 dl ruishiutaleita

Pinnalle
maitoa voiteluun
siemeniä (esim. auringonkukan-, seesamin- tai kurpitsansiemeniä)

Tee taikina illalla valmiiksi: Liuota hiiva kylmään nesteeseen. Lisää suola ja siirappi ja alusta taikinaksi sämpyläjauhoseoksella. Lisää alustuksen loppupuolella öljy. Jätä taikina löysähköksi; silloin saat kuohkeimmat sämpylät. Laita taikina tuorekelmulla peitettynä yöksi jääkaappiin.
Aamulla: Leivo kohonnut taikina tangoiksi ja leikkaa paloiksi. Pyörittele sämpylöiksi ja laita uunipellille. Laita uuni päälle 40 asteeseen ja anna sämpylöiden kohota uunissa leivinliinalla peitettynä vajaa puoli tuntia. Ota sämpyläpelti hellan päälle ja nosta uunin lämpötila 225 asteeseen. Paista sämpylöitä 225-asteisen uunin keskitasolla 10-15 min.
Vinkki: Halutessasi voit pyöritellä taikinan jo illalla valmiiksi sämpylöiksi. Jätä siinä tapauksessa sämpylät hieman normaalia pienemmiksi, koska ne kohoavat yön aikana.

Resepti: Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti