lauantai 16. heinäkuuta 2016

Mustikkaleivokset

Nämä pienet, kauniin sinivalkoiset leivokset katoavat kahvipöydästä alta aikayksikön. Leivokset maistuvat vieläkin paremmilta, kun niitä koristavat itse kerätyt mustikat.


Leivokset on helppo ja nopea tehdä, ainoa aikaavievä osuus on taikinan taputtelu leivosvuokiin. Itse en omista "oikeita" leivosvuokia, joten käytin kartonkisia Italian leivosvuokia, jotka laitoin muffinipellin koloihin. Uskoisin, että taikinan voi taputella myös suoraan muffinipellin koloihin, kunhan voitelee ne ensin.

Leivosten täytettä voi muutella oman maun mukaan. Alkuperäisessä versiossa täytteeseen laitettiin lemon curdia ja kermavaahtoa. Kokeilin leivoksia sekä lemon curdin kera että ilman, ja lemon curditon täyte oli omaan makuuni parempi ja raikkaampi. Lisäksi lisäsin täytteeseen mascarponea kermavaahdon seuraksi. Leivokset kannattaa täyttää korkeintaan muutama tunti ennen tarjoilua.



Mustikkaleivokset

10-12 kpl ("oikeisiin" leivosvuokiin tehtynä noin 16 kpl)
30-45 min + 10 min

Pohja
100 g kylmää voita
½ dl sokeria
2 ½ dl vehnäjauhoja
1–2 rkl kylmää vettä

Täyte
1 dl kermaa
100 g mascarponea
2-3 rkl sokeria
n. 1-2 dl mustikoita

TAI sitruunaisempi versio:
2 dl lemon curdia
n. 1 dl mustikoita
2 dl kermaa vaahdotettuna

Koristeluun
n. 2-3 dl mustikoita
(mintunlehtiä)

1. Kuutioi voi kulhoon. Lisää sokeri ja vehnäjahot ja nypi sormin murumaiseksi taikinaksi. Lisää vesi ja sekoita, kunnes taikina on tasaista. Varo sekoittamasta liikaa.
2. Painele taikina leivosvuokiin ja siirrä jääkaappiin.
3. Siirrä jääkaapissa kylmentyneet leivospohjat pellille (täytä leivospohjat kuivatuilla herneillä, niin ne pysyvät paremmin kuosissaan) ja paista 200 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Anna pohjien jäähtyä ja irrota varovasti.
4. Vatkaa kerma vaahdoksi, sekoita joukkoon mascarpone ja sokeri. Ripottele pohjalle hieman mustikoita ja täytä sitten kolo kerma-mascarponevaahdolla. (Sitruunainen versio: Levitä lemon curdia pohjalle, ripottele mustikoita päälle ja täytä kolo kermavaahdolla.) Koristele leivokset mustikoilla ja halutessasi mintunlehdillä. Nauti heti.

Resepti: Tämä on hieman muunneltu versio Omenamintun alkuperäisestä reseptistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti